Stadsdichter houdt, met fotograaf, voordracht in Stratemakerstoren

Zondag 18 mei om 14.00 uur houdt Marijke Hanegraaf een poëzielezing in museum De Stratemakerstoren. Fotograaf Gérard Schoth vertelt over de foto’s die onder anderen hij bij haar gedichten heeft gemaakt. De lezing is onderdeel van een programma rond de tentoonstelling over de bouw van de nieuwe brug De Oversteek. Bezoekers betalen de normale toegangsprijs; er zijn geen extra kosten aan de lezing verbonden.

 

Marijke Hanegraaf is Nijmegens vijfde stadsdichter. Ze heeft zich pas op relatief late leeftijd gewaagd aan de dichtkunst. Inmiddels heeft ze een aantal bundels uitgebracht bij De Arbeiderspers. Het zijn gedichten die vaak hangen aan een verschoven blik, een verstild moment, één mooi beeld.

Gérard Schoth is al jaren bezig met fotografie. De basis daarvoor werd gelegd bij zijn studie aan de Grafische School en tijdens lessen van Wam Valentijn. Hij heeft verschillende exposities gehad, waaronder een solo- en een duotentoonstelling in museum De Stratemakerstoren.

 

Marijke behandelt twee gedichten: het gedicht over De Oversteek en een gedicht over de Waalkade. Ze draagt de gedichten voor en vertelt over het ontstaansproces ervan. Gérard vertelt over het maken van foto’s bij gedichten, over de foto die Marjolijn Irik bij het gedicht Oversteken maakte en over het ontwerpproces dat tot een poster of kaart met gedicht en foto leidt.

Tijdens de lezing worden foto’s en gedichtteksten geprojecteerd via een beamer.

Na de voordracht is er een informeel gedeelte: bezoekers kunnen een drankje gebruiken en zich informeel onderhouden met Marijke en Gérard.

Gedichtenbundels van Marijke en kaarten met gedichten zullen die dag te koop zijn in het museum.