Wie in het weekend op het voetbalveld of in de sportzaal een blessure oploopt, kan voortaan extra snel terecht in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Vanaf 1 juni start hier op de maandagen een speciaal Voetbalspreekuur. Voor de geblesseerde voetballer staat een team orthopeden klaar om de diagnose te stellen en -zo nodig- de behandeling direct in gang te zetten. Radiologie (röntgenfoto’s), sportgeneeskunde, fysiotherapie en andere afdelingen sluiten waar nodig direct aan. 

De afdeling orthopedie ontvangt momenteel per week circa dertig geblesseerde voetballers en andere sporters. Het CWZ wil sporters een goed georganiseerde en snelle route bieden op weg naar herstel.

 

‘Vierde helft’
Een voetbalwedstrijd bestaat uit een eerste en een tweede helft, soms gevolgd door de bekende ‘derde helft’ in de kantine. Maar voor heel wat actieve sporters komt er nog een ongewenste ‘vierde helft’ achteraan: pijnklachten aan gewrichten, botten of spieren waarvan de sporter niet weet of het ernstig is of niet. De een zal afwachten, een ander meldt zich in het weekend bij de huisartsenpost. Vaak wordt op maandag de huisarts ingeschakeld. Wanneer de huisarts op maandagochtend een bezoek aan het ziekenhuis adviseert, kan men nu diezelfde maandagmiddag in het CWZ terecht. ‘Omdat we in meerderheid voetballers in de spreekkamer krijgen, noemen we het Voetbalspreekuur’, stelt orthopedisch chirurg Epyng Hu. ‘Maar ook basketballers, volleyballers en andere sporters kunnen hier gebruik van maken.’

 

Top- en amateursporters
Het team dat het voetbalspreekuur verzorgt is zeer ervaren. Orthopedie CWZ behandelt al jaren top- en amateursporters. Men is bijvoorbeeld al meer dan 25 jaar de medisch partner van N.E.C. en nog veel andere voetbalclubs uit de regio Nijmegen.

 

Symposium voetbalblessures
Voor trainers en verzorgers van regionale voetbalverenigingen organiseert het CWZ binnenkort samen met de medische staf van N.E.C. een avondsymposium over voetbalblessures. Dit vindt plaats aan de vooravond van het WK voetbal, op woensdag 11 juni a.s. in het stadion van N.E.C.