Coalitie Nijmegen beklonken: Nivellering belangrijk in afspraken

Nijmegen – De nieuwe coalitie in Nijmegen is gisteren naar buiten getreden. Nijmegen krijgt de meest linkse coalitie van Nederland; SP, GroenLinks, PvdA en de Nijmeegse Fractie gaan eraan deelnemen. Zoals te verwachten viel, gaat Nijmegen zich hard maken voor nivellering in de stad. Dit gaan ze onder andere doen door middel van lagere bijdragen voor midden en laag inkomen voor de WMO(wet maatschappelijke voorzieningen), de huren van woningen en bedrijfspanden moeten omlaag, terwijl verhuurders juist extra worden belast. Dit kan door het gebruikersdeel van de ozb stapsgewijs af te bouwen.

Daarnaast zal de afvalstoffenheffing geleidelijk worden afgeschaft, en gaan als gevolg daarvan de woonlasten omlaag voor huizen met een WOZ-waarde onder de 2 ton dalen. Voor huizen met een WOZ-waarde van boven de 2 ton gaat de afvalstoffenheffing oplopend stijgen. Op die manier worden de kosten volgens het linkse college eerlijker verdeelt. Ook GroenLinks krijgt weer een belangrijke rol in de coalitie, zo wordt fietsverkeer gestimuleerd en worden duizenden nieuwe bomen geplant in Nijmegen.

In Nijmegen zullen 4 nieuwe wethouders plaats nemen namens de coalitie, 2 anderen blijven zitten. SP krijgt er 2 nieuwe bij.
Renske Helmer*: wijken, openbare ruimte, onderwijs en sport.
Bert Velthuis*: stedelijke ontwikkeling, grondbeleid en cultuur.

GroenLinks krijgt 1 nieuwe wethouder en 1 blijft zitten.
Henriëtte Tiemens*: financiën, duurzaamheid, groen en mobiliteit
Bert Frings: zorg en welzijn, wonen (wonen nieuw erbij)

Nijmeegse Fractie levert 1 wethouder.
Ben van Hees*: binnenstad, citymarketing, parkeren en cultuurhistorie

PvdA houdt vast aan de zittende wethouder.
Turgay Tankir: werk en inkomen, economische zaken(nieuw)

*= nieuw als wethouder

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.