Zwolle houdt NEC uit finale KNVB Beker; Gentenaar blundert

Zwolle – NEC is er gisteravond niet in geslaagd zichzelf een enorme dienst te bewijzen door zich te plaatsen voor de finale van de KNVB Beker. De Nijmeegse equipe, die zich gesteund voelden door ruim 500 uitsupporters, was zeker niet minder dat de thuisploeg PEC Zwolle. In een rommelige wedstrijd kreeg de uitploeg zelfs de beste kansen, maar de scherpte voor het doel ontbrak er aan. Het absolute dieptepunt in de bekerwedstrijd was de enorme blunder die Gentenaar maakte in de 81e minuut, het betekende de beslissing in de wedstrijd.

De wedstrijd op het kunstgras in Zwolle begon chaotisch. Geen van beide ploegen wist eigenlijk goed voetbal op de mat te liggen, daar was de spanning uiteraard ook te groot voor. Wel zat NEC goed in de persoonlijke duels en kwam het eigenlijk niet echt in de problemen. Na een half uur spelen was het wel vanuit het niets raak. Keeper Gentenaar van NEC ging ook bij de 1-0 al niet helemaal vrijuit, toen Jesper Drost een zeker niet onhoudbare bal afvuurde op doel. Voor NEC was dit de zoveelste keer dit seizoen dat het achter de feiten aan liep, de ploeg moest weer in de achtervolging.

Gentenaar pareerde aan het eind van de 1e helft wel knap een vrije trap van afstand van Joost Broerse. PEC Zwolle hield de controle over de wedstrijd, maar wist met het vele balbezit in de 1e helft eigenlijk nog maar weinig te doen. Een paar minuten voor rust viel de 1-1 aan de andere kant. Een vrije trap van Koolwijk werd verlengd en heel knap ingeschoten door Kevin Conboy. Voor rust kreeg Klich van Zwolle nog een flinke kans om de gastheren weer op voorsprong te schieten, maar hij faalde in zijn opzet.

Na rust was het wedstrijdbeeld evenwichtig. De thuisploeg van coach Ron Jans had wel weer het meeste balbezit, maar kreeg amper tot geen kansen. Aan de andere kant was dit wel anders, in de omschakeling was NEC 2 maal behoorlijk gevaarlijk. Higdon, in 2014 toch behoorlijk in vorm, mistte 2x vlak achter elkaar. Eerst probeerde hij te profiteren van gepruts achterin bij Zwolle, maar bleef niet rustig genoeg oog in oog met doelman Boer. Even later kreeg Higdon een nieuwe kans, op prima aangeven van Jahanbakhsh, wilde Higdon de bal aannemen in plaats van ineens te schieten. Zijn aanname liet behoorlijk te wensen over en zo was opnieuw een grote kans verloren gegaan.

De wedstrijd leek af te stevenen op verlenging, maar toen 10 minuten voor tijd ging de keeper van NEC, Gentenaar, grandioos in de fout. Een makkelijk te pakken afstandsschot van v.d.Werff van Zwolle werd totaal verkeerd ingeschat door Gentenaar. De bal raakte de grond op de plek waar Gentenaar al lag, maar rolde op tragische wijze onder hem door. Het was het zoveelste dieptepunt in de keepers-tragedie die NEC dit seizoen kent. Na de 2-1 ging NEC op jacht naar de gelijkmaker, het bracht een extra spits in de vorm van Castillion en gooide alles op de lange bal. Dit leverde nog 1 kans op, Boer verkeek zich volledig op een voorzet, maar kon vlak voor de lijn alsnog de bal wegboksen.

Zodoende kon in Zwolle het feest losbarsten, zij gaan door naar de finale in de Kuip in Rotterdam. Bij NEC kwamen opnieuw veel emoties los. Zij zullen zich snel moeten herstellen van deze klap, komend weekend staat alweer een wedstrijd gepland in de strijd tegen degradatie.