Nijmegen gaat ‘back to the future’

Komende maand kiezen bewoners van Nijmegen en een vakjury voorwerpen uit die in een tijdcapsule naar de toekomst worden gezonden. De voorwerpen laten zien hoe het leven in het Nijmegen van nu eruit ziet. De tijdcapsule wordt op 11 maart gesloten en ingemetseld in een nieuwe pijler van de Verlengde Waalbrug. Met deze ludieke campagne benadrukt Nijmegen de historische verandering van de stad door de grote bouwprojecten rondom de Waal.

Nijmegen heeft als oudste stad van Nederland veel aandacht voor historie en archeologie. Geregeld worden bij graafwerk bijzondere vondsten gedaan uit vervlogen tijden. Maar ook bouwt Nijmegen aan de toekomst. Vooral rondom de Waal verandert de stad op bijzondere wijze met de nieuwe stadsbrug De Oversteek, de dijkverlegging bij Lent en het nieuwe stadsdeel Waalsprong.

Om deze historische bouwprojecten op een speelse manier kracht bij te zetten, wordt een tijdcapsule ingemetseld in een pijler van de Verlengde Waalbrug die in aanbouw is. Over misschien wel 100 jaar of meer zou de capsule gevonden kunnen worden door nieuwe generaties. De voorwerpen in de tijdcapsule geven een beeld van het leven in Nijmegen anno 2014. Zoals wethouder Jan van der Meer het noemt: “We laten met omgekeerde archeologie zien in welke tijd Nijmegen rondom de Waal zo ingrijpend is veranderd”.

De voorwerpen die meereizen in de tijdcapsule worden komende weken bedacht (tot uiterlijk 16 februari) en vervolgens gekozen door de bewoners van Nijmegen. Daarnaast draagt een vakjury enkele voorwerpen voor. De jury kiest ook de winnaar uit een tekenwedstrijd voor kinderen (9-12 jaar). Deze tekening komt ook in de capsule.

Op de websites www.nijmegen.nl/tijdcapsule en  www.ruimtevoorderivier.nl en via Gemeente Nijmegen op Facebook is meer informatie te vinden over de tijdcapsule en de tekenwedstrijd. Op de website staan een deelnameformulier om voorwerpen aan te dragen, richtlijnen waaraan de voorwerpen moeten voldoen en andere praktische zaken.

Het beeld van Nijmegen aan de Waal verandert de komende jaren ingrijpend. Op de noordoever wordt gebouwd aan het nieuwe stadsdeel Waalsprong met 12.000 woningen. Op de zuidoever wordt vlakbij de binnenstad  gestart met de bouw van de woonwijk Waalfront. Midden in de Waal ontstaat een langgerekt eiland door het graven van een nevengeul om de rivier meer ruimte te geven. Dit is onderdeel van het landelijke programma ‘Ruimte voor de Rivier’ om de risico’s op overstromingen bij hoogwater te verkleinen. Er komen bruggen naar het toekomstige eiland en de monumentale Waalbrug wordt langer gemaakt. Rijkswaterstaat is beheerder van de (Verlengde) Waalbrug en zal de komende jaren ook groot onderhoud verrichten aan de hoofdbrug (1936). De nieuwe stadsbrug De Oversteek is in november 2013 in gebruik genomen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.