De nieuwe gratis en bewaakte fietsenstalling onder Plein 1944 wordt zondag 15 december om 12.00 uur geopend door wethouders Hannie Kunst en Henk Beerten. De ondergrondse stalling biedt plek aan ruim 950 fietsen. De rekken in de Ziekerstraat nabij de Molenstraat, die tijdelijk waren geplaatst voor de werkzaamheden op Plein 1944, maken vanaf maandag 16 december plaats voor zitbanken.

De werkzaamheden aan het vernieuwde Plein 1944 zijn nog niet helemaal afgerond, maar de fietsenstalling is al goed toegankelijk; vanaf de Molenstraat en de Bloemerstraat kan ernaartoe gefietst worden. Met de komst van de nieuwe stalling zijn in de binnenstad zo’n 2000 gratis en bewaakte fietsklemmen beschikbaar. Daarnaast zijn er nog ruim 2700 klemmen op straat. Uit de Binnenstadsmonitor blijkt dat 63 procent van de binnenstadbezoekers uit Nijmegen doordeweeks op de fiets naar de stad komt, op zaterdag is dat 58 procent.

Bezoekers kunnen hun fiets vanaf 15 december gratis stallen in de bewaakte stalling Plein 1944. Alleen als zij hun fiets niet ophalen voor sluitingstijd zijn de kosten 2,50 euro. De focus ligt in deze stalling op de fiets. Brommers en scooters kunnen er niet parkeren. Zij kunnen terecht in de al bestaande stallingen in het centrum: Mariënburg, Bisschop Hamerstraat en stadhuis. Die zijn ook beter toegankelijk voor brommers en scooters omdat ze bovengronds liggen. Bij de ingang van de nieuwe stalling wordt naar de alternatieven voor brommers en scooters verwezen.

De openingstijden van de stalling onder Plein 1944 zijn:

–          ma–woe: 08.00-24.00 uur

–          do–za: 08.00-05.00 uur

–          zondags van 12.00-05.00 uur

–          eerste en laatste (koop)zondag van de maand: 10.00-05.00 uur (dit zijn de aanbevolen koopzondagen van het Huis van de Binnenstad)

De gemeente voert de hele maand campagne onder de noemer: ‘Stal je fiets in hartje stad’ om zo de nieuwe stalling onder fietsers bekend te maken. Een promotieteam verwijst fietsers naar de nieuwe stalling. Daarnaast maken borden en spandoeken fietsers attent op de nieuwe stallingsmogelijkheid. Iedereen die zijn fiets onder Plein 1944 parkeert, krijgt een bonnetje waarmee tussen 12.00 en 16.00 uur bij de ingang een gratis kopje koffie of chocolademelk kan worden gehaald. Deze actie loopt tot 29 december.

De fietsenstalling biedt ook ruimte aan de middeleeuwse toren die bij verrassing werd ontdekt tijdens graafwerkzaamheden voor Plein 1944. In 2011 vonden archeologen tijdens graafwerkzaamheden de restanten van een stadstoren. Het was een verrassende vondst omdat een toren op die plek niet werd verwacht. Hij werd daarom al gauw de Verloren Toren genoemd. Op de vindplaats van toren was de inrit van de nieuwe parkeergarage gepland. De toren is daarom verplaatst naar de openbaar toegankelijke fietsenstalling. Daar is ook informatie te vinden over de historische vondst.

Kijk voor meer informatie over fietsenstallingen en openingstijden op www.nijmegen.nl/fiets

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.