De Provincie Gelderland stelt 1.1 miljoen euro beschikbaar voor een aantal noodzakelijke restauraties aan de Stevenskerk. Dat heeft Provinciale Staten gisteren besloten. Met het geld van de provincie en met de 1,3 miljoen die de gemeente uittrekt voor de restauratie van de toren, kan de natuursteen worden vervangen die is toegepast bij de na-oorlogse restauratie. Een deel van het geld wordt besteed aan de restauratie van de fresco’s (muurschilderingen) en de Heerenbank. 

Vorig jaar werd de noodklok geluid, omdat er stukken natuursteen van de Stevenskerk af dreigden te vallen. Voor de restauratie hebben de Stichting Stevenskerk (eigenaar van kerk) en de Gemeente Nijmegen (eigenaar van de toren) de handen ineen geslagen. De eerste stap was het laten uitvoeren van een bouwkundig en bouwhistorisch onderzoek voor kerk en toren. De volgende stap is de gezamenlijke aanbesteding. Het streven is om in het voorjaar van 2014 van start gaan met de restauratiewerkzaamheden. De doorlooptijd van de restauratie is ongeveer 10 maanden.

De Stichting Stevenskerk, afhankelijk van inkomsten door verhuur en donaties, en de gemeente Nijmegen zijn zeer verheugd over de toezegging van de provincie.Met de subsidie voor restauratiewerkzaamheden  is Stichting Stevenskerk er echter nog niet. De stichting ontvangt geen structurele subsidie van de gemeente of het Rijk. Inkomsten komen vooral uit verhuur en zijn niet voldoende om de jaarlijkse kosten voor onderhoud te dekken. Voor de komende zes jaar is drie ton nodig voor onderhoud van de buitenkant van de kerk. Daarnaast is geld nodig voor onderhoud van de technische installaties, de binnenkant van de kerk, de orgels en het interieur. Dit is noodzakelijk om het voortbestaan van de kerk te garanderen.

Stichting Stevenskerk is daarom op zoek naar Vrienden en Steveniers. Vrienden bepalen zelf de hoogte en frequentie van hun bijdrage en ontvangen als dank de nieuwsbrief en diverse kortingen. Een Stevenier onderhoudt voor minimaal vijf jaar met een jaarlijkse bijdrage van €365,- één dag de Stevenskerk. Omdat de stichting door de belastingdienst is aangemerkt als culturele ANBI, is dankzij de Geefwet de Steveniersbijdrage voor 125 (particulier) tot 150 (bedrijf) procent fiscaal aftrekbaar. Er zijn nu ruim honderd Steveniers en duizend Vrienden.  Wie Vriend of Stevenier wil worden of meer informatie wil ontvangen, kan terecht op www.stevenskerk.nl of contact opnemen via info@stevenskerk.nl of 024- 360 47 10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.