Meer Nederlandse studenten aan Britse Universiteiten en taalscholen

Dit jaar is er een stijging aan Nederlandse studenten aan Britse universiteiten. Hoewel men had voorspeld dat door Brexit dit aantal aanzienlijk zou verminderen, is juist het tegendeel gebleken.

Engels studeren in Engeland

Scholen als EF hebben gemerkt dat er dit jaar iets meer inschrijvingen waren voor een taalcursus Engels buitenland. De taalschoolsector doet het wonderbaarlijk goed. Steeds meer mensen blijken de waarde in te zien van een studie Engels in het Verenigd Koninkrijk. Dit kan zowel persoonlijk gemotiveerd zijn als vanuit een professioneel standpunt, waarbij men voor het werk Engels moet leren, als voor studieredenen, zoals bijvoorbeeld later studeren aan een Britse universiteit.

Britse universiteiten

Ondanks de doemberichten over Brexit, blijken ook de universiteiten het goed te doen aan de andere kant van de plas. Hoewel er een lichte daling was van Britse studenten aan de universiteiten, bleek dat aantal gecompenseerd door een stijging van Europese (waaronder ook Nederlandse) en internationale studenten. In sommige universiteiten was er zelfs een stijging van 10% Europese studenten.

In universiteitssteden als Londen, met prestigieuze universiteiten als London School of commerce, University College London en Imperial College London, is het aandeel buitenlandse studenten tot bijna een vijfde of meer dan 100.000 studenten gestegen. Voor studenten die willen studeren in het buitenland, is het Verenigd Koninkrijk nog steeds zeer aantrekkelijk.

Waarom is studeren in het Verenigd Koninkrijk zo aantrekkelijk?

Taalscholen in Engeland of andere delen ven het Verenigd Koninkrijk zijn nog steeds razend populair. Engels studeren in het land waar de taal natuurlijk geboren is, komt de kennis van deze wereldtaal slechts ten goede. Men merkt dat wie Engels in Engeland studeert, sneller leert en meestal een betere uitspraak heeft, dan wanneer de taal slechts vanuit een boekje geleerd wordt. De universiteiten zijn dan weer wereldvermaard. Met vijf universiteiten in de top-tien van de wereld, hoeft het niet te verbazen dat het populair is om er te studeren.

Brexit

Veel vertegenwoordigers van taalscholen en universiteiten waren tegenstander van Brexit. Ze waren bang dat alle negatieve reclame en spanningen ervoor zouden zorgen dat Europese studenten minder geneigd zouden zijn in Engeland of het Verenigd Koninkrijk te studeren.

Maar na het zien van de stijging in inschrijvingen, denken ze nu dat Brexit (voor dit jaar althans) juist voor een verhoging van de inschrijvingen heeft gezorgd. Ze denken dat studenten overtuigd zijn van de kwaliteit van Britse taalscholen en universiteiten en dat ze nog snel van het geweldige onderwijs willen genieten voordat Brexit roet in het eten zou kunnen gooien.

De toekomst

Of deze theorie klopt, is nog niet duidelijk. Pas over enkele jaren zullen we kunnen zien of Brexit uiteindelijk de Britse universiteiten en taalscholen minder populair zullen maken bij het Europese en Nederlandse publiek.

Droom je al langer over een studie in Engeland, dan kan het zeker geen kwaad een studiereis te boeken naar Engeland met een taalschool als EF Education, of je in te schrijven voor een bachelor aan een van de meest prestigieuze universiteiten. Zo ben je zeker dat Brexit geen invloed op jouw studie zal kunnen hebben.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.