Nicolaas en de prinses uit het Oosten

Er was eens een oosterse prinses die meer dan duizend jaar geleden naar Nederland kwam om te trouwen met een prins uit het westerse keizerrijk … De familietentoonstelling ‘Nicolaas en de prinses uit het Oosten’ laat kinderen het bijzondere verhaal van prinses Theophanu ontdekken en hoe zij de heilige Nicolaas meebracht naar Nederland.

 

Een heilige, een prinses en een kapel
Tegenwoordig kent iedereen in ons land Sint Nicolaas, maar dat was ooit anders. Zo’n duizend jaar geleden kwam hij voor het eerst in Nederland terecht, in Nijmegen om precies te zijn. De zoon van prinses Theophanu, Otto genaamd, bouwde toen een kapel ter ere van zijn moeder. De stenen kapel staat er nog altijd: de Nicolaaskapel in het Valkhofpark. Otto wijdde de kapel aan de heilige Nicolaas van Myra, een bisschop die in het land van zijn moeder heel beroemd was. Deze Nicolaas is daarna in heel Nederland ongekend populair geworden. Duizend jaar later kennen we hem nog steeds en vieren we elk jaar feestelijk zijn verjaardag: Sinterklaas!

 

Kinderopdracht Vragen aan Nicolaas
Sint Nicolaas is een kindervriend en al heel oud. Veel meer weten we eigenlijk niet over hem. Ga op zoek in de tentoonstelling en kom veel meer over hem te weten. Wat vroeg Theophanu bijvoorbeeld allemaal aan Sint Nicolaas en wat vragen wij tegenwoordig aan hem? En waarom horen gouden chocolademunten eigenlijk bij het feest van Sinterklaas? Verzamel de legenden van Sint Nicolaas en neem je eigen Nicolaasboek mee naar huis! De tentoonstelling duurt tot en met 7 januari 2018. 

Voor meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.