Gemeenten en Dar ondertekenen akkoord meer afvalpreventie en scheiding van huishoudelijk afval

Op donderdag 24 november tekenden wethouders van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen samen met algemeen directeur van Dar het Bestuursakkoord “Verbeteren afvalpreventie en- scheiding van huishoudelijk afval”.

Hiermee stellen zij samen met Dar een regionaal doel: maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020 en richting 30 kilo in 2025. Hierdoor dragen zij bij aan het behalen van de VANG-HHA-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof- Huishoudelijk Afval) in Nederland.

Doelen

Naast de 100 kilo restafval per inwoner per jaar, stellen de regiogemeenten en Dar gezamenlijk nog meer doelen. Door inzet in de eigen gemeenten en de regio en samen met inwoners en alle betrokkenen wordt er gewerkt aan het verminderen van de hoeveelheid restafval in de richting van 30 kilo restafval per inwoner per jaar in 2025. Daaraan gekoppeld is het verhogen van het afvalscheidingpercentage in de richting van 100% in 2025 ook een doel. Om dit einddoel in 2025 doelen te bereiken worden de regiogemeenten en Dar ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat. Zij moeten het kader scheppen om deze resultaten mogelijk te maken.

Acties en maatregelen regiobreed

Het doel om in 2020 maximaal 100 kilo restafval per inwoner te produceren, wordt bereikt door de inzet van diverse acties en maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn regionale afvalscheiding op scholen, een jaarlijkse communicatiecampagne, een jaarlijks bewonerstevredenheidsonderzoek, etc.

Acties en maatregelen per gemeente

Naast deze gezamenlijke regionale acties en maatregelen nemen de gemeenten ook zelf acties en maatregelen. De gemeente Beuningen start bijvoorbeeld per januari 2017 met omgekeerd inzamelen en de gemeente Druten is hier in oktober 2016 al mee gestart. In de gemeente Berg en Dal krijgen inwoners uit de voormalige gemeenten Groesbeek en Millingen aan de Rijn een papiercontainer. Hiermee is de manier van afval inzamelen in de hele gemeente Berg en Dal vanaf 2017 hetzelfde. De gemeente Heumen gaat aansluiten op de regionale milieustraten en de gemeente Nijmegen onderzoekt mogelijkheden voor meer gescheiden afvalinzameling in de binnenstad. De gemeente Wijchen bekijkt tot slot bijvoorbeeld de mogelijkheden voor zomerinzameling van gft-afval (vaker gft-afval inzamelen in de zomer).

Meer informatie of vragen?

Voor meer informatie over het Bestuursakkoord: www.vang-hha.nl van het Uitvoerings­programma VANG-HHA. Op de website wordt het Bestuursakkoord en de daarin afgesproken doelen per gemeente openbaar gemaakt. Op www.dar.nl/bestuursakkkoord staat ook meer informatie over het Bestuursakkoord.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.