Slavery: Who’s to Blame? – Lezing door Senegalese historicus Ibrahima Thioub

“Ik zeg altijd, waar zijn die slaven dan vandaan gekomen? Zijn ze vanuit de hemel op de kust gevallen?’” De Senegalese historicus Ibrahima Thioub stelt dat Senegal en Gambia zelf ook een aandeel in de slavernij en mensenhandel hebben gehad. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat ook door Nederland de slavernij werd afgeschaft. Juist daarom klinkt nu de roep om een schuldbekentenis en de vraag om excuses. Maar hoe schuldig zijn wij Nederlanders eigenlijk? Na de lezing van Thioub gaat politiek filosoof Machiel Karskens met hem in gesprek.

Woensdag 4 december 2013, 20.00 – 22.00 uur, Collegezalencomplex l Radboud Universiteit Nijmegen, Mercatorpad 1

Als de Afrikanen zelf ook een handje in de slavenhandel hadden, wie is er dan schuldig aan de slavernij? En tegenwoordig vinden we slavernij onaanvaardbaar, maar 150 jaar geleden waren daar andere opvattingen over. Wat doet dat met de schuldvraag van Nederland?

Conservator Gijs van der Ham spreekt een column uit.

Ibrahima Thioub is hoogleraar Moderne en Eigentijdse Geschiedenis aan de Cheikh Anta Diop University in Dakar.
Machiel Marskens is emeritus hoogleraar Politieke filosofie aan de Radboud Universiteit.
Gijs van der Ham is seniorconservator geschiedenis bij het Rijksmuseum. In november 2013 verschijnt zijn boek Dof Goud , een onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in Ghana aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum. Welk verhaal vertellen zij over ons slavernijverleden?’

De voertaal is Engels.

Deelname: € 9,50 | medewerkers en Vrienden van de RU € 7,- | studenten gratis

Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/slavery

In de middag van 15.00 – 17.00 uur gaan historicus Ibrahima Thioub en de Turkse sociologe Esma Durugönül in gesprek over slavernij en identiteitsvorming tijdens een seminar. Uit de steeds weer oplaaiende Zwarte Pietendiscussie blijkt dat ook in Nederland de mix slavernij, (volks)identiteit en herinneringscultuur een explosieve is. We zijn nog lang niet klaar met deze geschiedenis. Want in hoeverre bepaalt een slavernijverleden je identiteit? En hoe zit het met schuld en slachtofferschap?
.

Dit is een programma van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.